Activiteitenkalender

Activiteitenkalender

Kubotan

 

 

De kubotan is ontwikkeld door de Japanner Takayuki Kubota. De kubotan is een zelfverdedigingsstokje voor aan bijvoorbeeld je sleutelhanger. Het woord ‘Kubotan’ is een samenvoeging van de naam van de bedenker Kubota en de Japanse naam voor stokje, baton.

 

Het ronde stokje is zo’n 15 cm lang en 1,5 cm dik. Het kan van verschillende materialen gemaakt zijn, zoals hout, kunststof en metaal. Over de lengte zitten er groeven in die de grip bevorderen.

Toepassing

Zonder al te veel moeite, kan de kubotan worden gebruikt om heftige pijnprikkels te veroorzaken. De aanvaller wordt gehinderd tijdens zijn aanval, gecontroleerd of zelfs uitgeschakeld met pijnprikkels zonder dat er blijvend letsel ontstaat. Op deze manier kun je op een relatief eenvoudige wijze jezelf uit een gevaarlijke situatie redden.

Wapenwet

De kubotan valt onder Categorie IV van de ‘Wet wapens en munitie’. Volgend citaat komt uit Wet Wapens en Munitie, § 1. Algemene bepalingen, Artikel 2, Lid 1, 7°.

 

"Voorwerpen waarvan, gelet op hun aard of de omstandigheden waaronder zij worden aangetroffen, redelijkerwijs kan worden aangenomen dat zij voor geen ander doel zijn bestemd dan om letsel aan personen toe te brengen of te dreigen en die niet onder een van de andere categorieŽn vallen"

 

Dit houdt dus in dat de kubotan gewoon gedragen mag worden wanneer deze niet is bedoeld om te dreigen of letsel toe te brengen. Een kubotan die gewoon aan je sleutelhanger hangt, is dus niet strafbaar. In die zin wordt de kubotan hetzelfde beoordeeld als bijvoorbeeld een pen, een zaklamp en een wandelstok.

Cursus

Budovereniging VKO mag zich een erkend 'Kubotan-instructeur' noemen. Rob de Caluwé heeft een bevoegdheid gehaald om cursussen met een kubotan voor particulieren te geven.

 

Bij interesse kan er contact met ons op worden genomen via het contactformulier.

 

Sponsoren