Activiteitenkalender

Activiteitenkalender

Jiu Jitsu

 

 

Budokunst

Van origine komt jiu jitsu uit Japan. Jiu jitsu is een van de oudste Japanse vechtsporten en behoort tot de budokunst. Andere sporten die daartoe behoren zijn judo, aikido en karate.

 

Een jiu jitsuka is in feite een ontwapende samoerai die met handen en voeten zijn tegenstander uit probeert te schakelen. Hoewel dit met zeer gevaarlijke technieken gepaard kan gaan, wordt jiu jitsu letterlijk vertaald als ‘zachte kunst’.

Technieken

Een goed getrainde jiu jitsuka kan binnen enkele seconden zijn tegenstander controleren of uitschakelen door diens krachten te gebruiken. Dit kan hij doen met behulp van ‘katame waza’ (greeptechnieken), ‘nage waza’ (werptechnieken) en ‘atemi waza’ (stoot-, trap- en slagtechnieken). Het is dus een zeer technische zelfverdedigingskunst waarmee een geoefend jiu jitsuka zich uitstekend kan verdedigen tegen allerlei soorten aanvallen. Denk hierbij aan aanvallen met slag- en steekwapens, kledingaanvallen, verwurgingen, stoten en trappen.

Training

Tijdens de training wordt er niet volgens het ‘full-contact’ systeem getraind, omdat bepaalde technieken ernstige schade aan het lichaam van de trainingspartner toe kunnen brengen. Er wordt uiteraard wel getraind op de goede uitvoering ervan.

 

Jiu jitsu wordt niet als sport gezien. Bij een sport gelden namelijk regels. Dit in tegenstelling tot het ‘traditionele’ jiu jitsu. Een jiu jitsuka reageert op de aanval van zijn tegenstander en past hierop een techniek toe die op dat moment adequaat en verantwoord is. Deze technieken kunnen daarom als onsportief en oneerlijk worden gezien in de reguliere vechtsportwereld.

Sportieve tak

Er is overigens wel een sportieve tak van het jiu jitsu ontstaan. Deze wordt voornamelijk in het Fighting System en het Duo System beoefend.

Fighting System

Het Fighting System bestaat uit drie fasen. Het eerste gedeelte bestaat uit trappen en stoten. Dit dient men een bepaalde tijd achter elkaar te doen. Het tweede gedeelte bevat het pakken en het werpen. Als je hebt geworpen ga je door naar de derde fase. Hierin komen de armklemmen, verwurgingen en houdgrepen aan bod.

Duo System

Het Duo System is weer anders. Hieraan doen koppels mee die doorgaans al jaren met elkaar trainen en dus goed op elkaar ingespeeld zijn. Ze voeren technieken uit en streven ernaar om deze zo perfect mogelijk te demonstreren.

Gradaties

In het jiu jitsu zijn er ook verschillende gradaties te behalen. In Nederland wordt het systeem van de Judo Bond Nederland het meest gehanteerd. Deze bepaalt welke technieken voor een bepaalde gradatie beheerst moeten worden. De toetsing hiervan gebeurt door een daarvoor bevoegde sensei.

 

Sponsoren